fluorvrij 5 1024x512
PFAS-vrij blussen

PFAS-vrij blussen

Het pad naar PFAS-vrij blussen

De blusschuimtransitie naar PFAS-vrij raakt ook jullie bedrijf. Waarom het van belang is voor mens en milieu om nu te kiezen voor jullie transitie naar PFAS-vrij blussen, dat lees je hier.

Pak het slim aan en laat je goed adviseren.


Waarom PFAS-vrij?

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor zo’n 10.000 chemische stoffen en hebben handige eigenschappen; zo zijn ze o.a. water-, vet- en vuilafstotend. Daardoor worden ze in allerlei producten verwerkt. Denk aan (regen)kleding, mobiele telefoons, cosmetica, antiaanbakpannen én in blusschuim. Blusschuim komt bij gebruik (in)direct in de grond terecht en uiteindelijk in ons voedsel en drinkwater. PFAS is niet afbreekbaar door de natuur en PFAS-houdend blusschuim bevat bewezen schadelijke stoffen. Daarom is er met voorrang Europese wetgeving gevormd, voor een versnelt verbod op de levering van PFAS-houdend blusschuim. Dit geeft wel aan dat de noodzaak tot het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim definitief aan de orde is.

fluorvrije schuimblusser
Slim uitfaseren

Kies voor duurzaam

PFAS is niet afbreekbaar en bewezen schadelijk voor mens en milieu. Kies als bedrijf daarom voor PFAS-vrij blussen. BBA levert heel bewust sinds 2019 PFAS-vrije blusmiddelen en wijst (klant)relaties actief op het belang daarvan. Vul voor passend advies het formulier onderaan deze pagina in en plan zo een milieu- en kostenbewuste transitie naar PFAS-vrij blussen.

fluorvrij 15 600x400
Het moment is daar

Verplicht vervangen van blusschuim

Draag ook jullie steentje bij aan een beter milieu door nu preventieve maatregelen te nemen. Zorg dat bestaande PFAS in jullie huidige blusmiddelen op verantwoorde wijze vervangen, afgevoerd, opgeslagen en ontmanteld wordt. Start nu met vervanging van PFAS-houdende blusmiddelen.

Met een vervangings- en beheersplan helpen wij je om in een aantal stappen een passende transitie in gang zetten. Zo blijft je organisatie brandveilig en tegelijk PFAS-vrij. Samen voor een betere toekomst.

Fluorvrij road 4 fasen 2024 SK v2
fluorvrij 12 600x400
Fase 1

De noodzaak is daar

Met de vastgestelde Europese regelgeving is het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim definitief aan de orde. BBA levert al sinds 2019 PFAS-vrij blusschuim en wijst (klant)relaties actief op het belang van PFAS-vrij blussen voor het milieu. Nu ook de regelgeving vorm heeft gekregen, geven we passend advies richting een kostenbewuste transitie naar PFAS-vrij voor elk bedrijf. Bekijk het tijdspad hieronder.

fluorvrij 14 600x400
Fase 3

Jullie uitfaseringstraject

Wij helpen jullie bij de transitie naar PFAS-vrij. Wij adviseren en jullie bepalen hoe je de transitie naar PFAS-vrij inricht. Maak weloverwogen keuzes voor jullie uitfaseringstraject. Zorg dat je klaar bent vóór het definitieve verbod voor gebruik én bezit van PFAS-houdend blusmiddel.

fluorvrij 13 600x400
Fase 2

Help preventief

Help en voorkom ook dat er nog meer PFAS in het milieu terecht komt. Investeer niet langer in PFAS-houdende blusmiddelen die sowieso uitgefaseerd moeten worden. Vervang jullie schuimblusmiddelen voor PFAS-vrij. Voor klantrelaties gebeurt dit op een natuurlijk moment.  Zo werken we naar een kostenbewuste transitie.

Het blussen van vetbranden of accubranden is mogelijk met de PFAS-vrije blussers. Voor vorstgevoelige locaties zijn onze poederblussers of verwarmde kasten een uitstekend alternatief.

fluorvrij 15 600x400
Fase 4

Verbod op levering, gebruik en bezit

Naar verwachting is er in 2025 een verbod op levering van PFAS-houdend blusschuim (voor zowel schuimblussers & bluswagens als vullingen) in heel Europa. De komende jaren wordt dit uitgebreid naar een verbod op ook gebruik én bezit! Alle blusmiddelen dienen, naar verwachting in 2029 en uiterlijk in 2030, in Europa PFAS-vrij te zijn.

Fluorvrij tijdlijn 2024 SK FIRESAFETY GROUP

Contact met BBA

Klaar voor de volgende stap?
Neem contact op

"Het gaat elk bedrijf in Europa treffen. Start nu kostenbewust met jullie transitie, want uitgave aan PFAS-houdende producten is zonde van de investering. Laten we er samen zo slim mogelijk op anticiperen."."

- Wim van Saane - Directeur BBA

Hieronder nog enkele officiële bronnen waar wij ons advies op baseren.

  1. Rijksoverheid - Officiële start voor Europees PFAS-verbod
  2. Rijksoverheid - Regels voor PFAS